Πρίν ξεκινήσεις το μακιγιάζ σου θα πρέπει να βρείς τι σχήμα προσώπου έχεις. Αυτό θα καθορίσει τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις τα πινέλα σου για να κάνεις φωτοσκιάσεις, για να φωτίσεις σημεία και να τοποθετήσεις σωστά το ρούζ σου. To σχήμα του προσώπου μας καθορίζεται απο τα οστά στις δυο άκρες του μετώπου, απο την απόσταση των οστών στα ζυγωματικά και των οστών της γνάθου και τέλος απο την απόσταση που έχει το μέτωπό μας απο τη ρίζα των μαλλιών μας και την άκρη στο πηγούνι μας. Ας το δούμε στην πράξη κάνοντας το τεστ στην ακόλουθη εφαρμογή.Πάρε μεζούρα, μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να μετράς. Αφού έχεις πιασμένα πίσω τα μαλλιά σου για να βλέπεις καθαρά το πρόσωπο και τις αποστάσεις των οστών αρχίζεις σε ένα χαρτί να σημειώνεις τις μετρήσεις σου. Αρχικά μετράς την απόσταση του μετώπου απο τη ρίζα των μαλλιών ως το πηγούνι. Έπειτα μετράς τα οστά του μετώπου απο τη μία άκρη στην άλλη υπολογίζοντάς τα πάλι απο τη ρίζα των μαλλιών. Μετράς τα ζυγωματικά απο το ένα αυτί μέχρι το άλλο και τέλος απλώνουμε τη μεζούρα απο το ένα οστό της γνάθου μέχρι το άλλο παιρνόντας πάνω απο τα χείλη. Στο χαρτί με το μολύβι και τη βοήθεια ενός χάρακα εάν ενώσεις τα σημεία των μετρήσεων που έχεις κάνει, θα δείς το σχήμα του προσώπου σου.Σχήμα καρδιάς: Είναι στρογγυλεμένες οι κορυφές του μετώπου, το πρόσωπο πλαταίνει στα ζυγωματικά και καταλήγει σαν τρίγωνο στο πηγούνι. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να μικρύνει την απόσταση των οστών του μετώπου και να στρογγυλέψει την κορυφή του.

Σχήμα διαμάντι: Έχεις στενές γωνίες στο μέτωπο και το πηγούνι και γίνεται πιο πλατύ στα ζυγωματικά. Το μακιγιάζ σου πρέπει να δίνει την αίσθηση του οβάλ στο πρόσωπό σου στενεύοντας τις γωνίες.

Σχήμα στρογγυλό: To πρόσωπό σου είναι στρογγυλό,έχει το ίδιο πλάτος και μήκος και δεν έχει καθόλου γωνίες. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να δώσει στο πρόσωπο γωνίες για να το λεπτείνει.

Σχήμα οβάλ: Έχεις το ιδανικό σχήμα προσώπου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κοψίματα εώς καθόλου. Έχεις έντονα ζυγωματικά και στρογγυλεμένες απαλές γραμμές.

Σχήμα τετράγωνο: Το πρόσωπό σου έχει το ίδιο πλάτος σε όλα τα σημεία μέτωπο, ζυγωματικά και γνάθο. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να απαλύνει τις γωνίες.

Σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο: Το πρόσωπό σου είναι μακρόστενο. Το μήκος του προσώπου σου είναι μεγαλύτερο απο το πλάτος του. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να φέρει ισορροπία στις αποστάσεις του προσώπου σου.

Σχήμα τρίγωνο: Η κορυφή του μετώπου σου είναι στενή και έχεις έντονες γωνίες στα οστά της γνάθου. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να μαλακώσει τις γωνίες της γνάθου και να επιτύχεις μεγαλύτερη απόσταση στα οστά του μετώπου.

Σχήμα ανάποδο τρίγωνο: Η γωνία που σχηματίζεται απο το πηγούνι και τα ζυγωματικά είναι πολύ στενή, τα ζυγωματικά σου είναι ψηλά και το μέτωπό σου έχει πλάτος. Το μακιγιάζ σου θα πρέπει να στενέψει την απόσταση του μετώπου και να μεγαλώσει το πλάτος των ζυγωματικών.